Witte seldersoep
|
Ingrediënten:
|
-
een klont hoeveboter
-
2 tot 3 witte ajuinen
-
enkele knoflookteentjes naar voorkeur
-
2 dikke volledige bleekselders of 5 soepselders
(wat je ook doet: gebruik veel meer selder dan ajuin!)
-
kruidentuiltje
(bijvoorbeeld van tijmtakjes, laurierbladeren en peterseliestengels)
of gewoon uit
een potje met ook kruidnagel en steranijs.
-
100 ml droge, witte wijn, droge cider of witbier
-
1 tot 3 liter bouillon: genoeg om de selder en de ajuin onder te zetten
-
peper en selderzout
|
Bereiding:
|
Makkelijk recept om seldersoep te maken met veel selderstengels, wat ui, bouillon en selderzout, geserveerd met room en
wat selderblaadjes
-
Stoof wat gepelde knoflookteentjes en 3 in stukken gesneden ajuinen aan in een grote soeppot waarin je eerst een klont
boter in hebt gesmolten.
-
Roer de ajuinen wat om zodat alle stukjes kunnen aanstoven.
-
Was de selder zeer goed, verwijder de voet en snijd de rest van de selderstengels in
stukken en voeg toe aan de aanstovende ajuinen.
-
Kruid met peper en selderzout.
-
Neem de voeten en wortels van de selders: spoel al het zand eruit, snijd in 4, spoel nogmaals het eventuele zand eruit
en voeg toe bij de soep.
-
Roer door elkaar en laat goed stoven (een 10 tal minuten).
-
Voeg er de extra kruiden, kruidentuiltje en/of kruidentuiltje aan toe en blus al roerend met de wijn of het
witbier.
-
Voeg kokende bouillon toe, zoveel totdat de stukjes selder en ajuin goed onder staan.
-
Zet een deksel op de pot en laat een half uurtje sudderen.
-
Als de groenten gaar gekookt zijn, verwijder je het kruidentuiltje.
-
Pureer de soep met een staafmixer, proef en breng verder op smaak met peper en selderzout.
|